Vi använder kakor på den här webbplatsen. Kakor, eller cookies, är små filer som görs av din webbläsare för att minnas detaljer om ditt besök. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring).
FAQ
Här hittar du svar på vanliga frågor om våra produkter;
värmepellets, värmeloggs & ströpellets.
Värmepellets
Hur använder jag värmepellets som uppvärmning?
Att elda med pelletspanna fungerar ungefär som att elda med olja eftersom systemet består av en panna, brännare och ett bränsleförråd. Pelletsen förs från förrådet till brännaren med hjälp av en matarskruv. Vid förbränningen bildas varma rökgaser i pannan vilket värmer upp vattnet i ackumulatortanken.
Hur mycket energi är det i värmepellets?
4.986kW per kg.
Vad är fördelarna att elda med pellets?
Pellets bidrar inte till växthuseffekten och är ofta närproducerat. Det är dessutom en billigare energikälla än olja och el. Utöver detta är det bättre för miljön att elda med pellets i stället för ved. Förbränningen ger ingen synlig rök eller noterbar lukt som kan störa grannar.
Kan pellets lagras utomhus?
Då pelletsen löses upp och expanderar vid kontakt med vatten måste den förvaras torrt. Pellets på pall med intakt skyddsemballage kan lagras utomhus men då rekommenderar vi att man använder sig av något väderskydd, exempelvis presenning.
Kan jag använda pellets i kamin?
Det går att elda pellets i en kamin eller öppen spis med hjälp av en pelletskorg. Fyll pelletsen i korgen och använd tändpåsar för att få eld på pelletsen.
Värmeloggs
Hur använder jag värmeloggs?
Se vår steg för steg guide och instruktionsvideo ovan.
Vad är fördelarna med värmeloggs?
Det finns många fördelar med att använda loggs, du behöver inte fylla på lika ofta då de brinner längre. Fördelen jämfört med ved är också att loggs inte skräpar ned som en vedsäck bredvid kaminen gör.
Hur mycket energi är det i en värmelogg?
4.800 kW per kg.
Kan loggsen lagras utomhus?
Då loggsen löses upp och expanderar vid kontakt med vatten måste den förvaras torrt. Loggs på pall med intakt skyddsemballage kan lagras utomhus men då rekommenderar vi att man använder sig av något väderskydd, exempelvis presenning.
Ströpellets
Vad är skillnaden mellan Bitus värmepellets och Bitus ströpellets?
Ströpelletsen är löst pressad så att den löser upp sig snabbare då man tillsätter vatten, vilket ger ett mjukt men stillaliggande underlag för djuren. Innehållsmässigt är det likvärdigt med spån från hyvlat trä av gran och furu men helt utan tillsatser.
Vad är fördelarna med ströpellets?
Det finns många fördelar med att använda ströpellets, det är dammfritt och bidrar på så sätt till en bättre stallmiljö, det är lättmockat vilket sparar tid. Väldigt lite strö medföljer vid mockning vilket medför mindre svinn och bidrar där med till en mer långsamt växande gödselstack. Detta gör det till ett kostnadseffektivt alternativ. Ströpelletsen är högabsorberande vilket håller boxen ren och torr och sist men inte minst ger det en mjuk och skön, men kompakt och stillaliggande bädd som motverkar diverse liggsår hos djuren.
Hur mockar jag i en box med ströpellets?
Du mockar på precis samma sätt som när du använder annat stallströ. Men när du använder ströpellets blir mockningen enklare då det fastnar mindre material på gödseln och kisset blir till en klump som är enkel att ta ut, eller bildar en bra permanentbädd.
Vad är billigast att använda – ströpellets eller andra alternativ?
Kostnaden för ströpellets är likvärdig med andra ströprodukter. En lite dyrare startkostnad för att fylla upp boxen men något billigare i längden då det håller sig längre och ger mindre svinn och en mindre gödselstack.
Är det obekvämt för djuren att sova på?
Då pelletsen vattnas och faller isär till ett mycket fint spån blir det en kompakt men mjuk och skön bädd.
Kan pelletsen lagras utomhus?
Då pelletsen löses upp och expanderar vid kontakt med vatten måste den förvaras torrt. Pellets på pall med intakt skyddsemballage kan lagras utomhus men då rekommenderar vi att man använder sig av något väderskydd, exempelvis presenning.